czwartek, 27 września 2012

Bułki piwne

... po prostu idealne!


Składniki:
200 ml piwa (w temperaturze pokojowej)
100 ml ciepłej wody
500 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki cukru
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka suchych drożdży


Podczas wyrabiania ciasta posługuję się automatem do wyrobu chleba. Umieszczam w maszynie wszystkie składniki i przy pomocy programu do wyrabiania przygotowuję ciasto. Można też zagnieść ręcznie składniki a następnie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Po upływie tego czasu formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blasze. Odstawiamy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do powtórnego wyrośnięcia.
Następnie smarujemy wierzch bułek roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 215 stopni.
Bułeczki są bardzo mięciutkie w środku z delikatnie chrupiącą skórką na zewnątrz. Aromat piwa nie jest wyczuwalny, choć z pewnością oryginalny smak bułki zawdzięczają właśnie jemu :)


4 komentarze:

  1. Jakie okrąglutkie! Widzę, że dzisiaj u nas bułkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O piękne :)
    Zapraszam na moje bułki na http://szybkie-gotowanie.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Przesliczne, takie okraglutkie i rumiane... Porwalabym jedna na sniadanie. Co ja gadam, porwalabym dwie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieklam je już 2 razy i są świetne. Puszyste, lekkie w środku i z chrupiaca skórką. Polecam!

    OdpowiedzUsuń