Składniki:
200 ml piwa (w temperaturze pokojowej)
100 ml ciepłej wody
500 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki cukru
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Podczas wyrabiania ciasta posługuję się automatem do wyrobu chleba. Umieszczam w maszynie wszystkie składniki i przy pomocy programu do wyrabiania przygotowuję ciasto. Można też zagnieść ręcznie składniki a następnie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Po upływie tego czasu formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blasze. Odstawiamy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do powtórnego wyrośnięcia.
Następnie smarujemy wierzch bułek roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 215 stopni.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 215 stopni.
Jakie okrąglutkie! Widzę, że dzisiaj u nas bułkowo :)
OdpowiedzUsuńO piękne :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje bułki na http://szybkie-gotowanie.blog.pl/
Przesliczne, takie okraglutkie i rumiane... Porwalabym jedna na sniadanie. Co ja gadam, porwalabym dwie :)
OdpowiedzUsuńPieklam je już 2 razy i są świetne. Puszyste, lekkie w środku i z chrupiaca skórką. Polecam!
OdpowiedzUsuń