poniedziałek, 12 listopada 2012

Bułki hamburgerowe

Składniki:
500 g mąki pszennej
350 ml ciepłego mleka
2 łyżki roztopionego i schłodzonego masła
opakowanie suchych drożdży- 7 g
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
2 łyżki mleka w proszku
 



Bułeczki przygotowuję w maszynie do wypieku chleba. najpierw należy umieścić w niej mleko, a następnie mąkę i resztę składników. Używamy programu do wyrabiania ciasta. Oczywiście, można się obejść bez maszyny i wówczas wyrabiamy składniki ręcznie.

Po wyrobieniu i wyrośnięciu ciasta formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blasze. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut. Następnie smarujemy wierzch bułek mlekiem, posypujemy sezamem i władamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni. Pieczemy przez około 25 minut. Kroimy i "nadziewamy" dopiero, gdy wystygną.





8 komentarzy:

  1. Wyglądają obłędnie! Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio mam straszną ochotę na takiego domowego hamburgera :) Zostało coś ;)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zostało... ale szybko się robią, więc zapraszam :)

      Usuń
  3. Właśnie ostatnio zabieram się do zrobienia hamburgera. Normalnie spadłaś mi jak z nieba z tymi bułkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z wielką przyjemnością wyróżniłam Twój Blog.
    http://jusia-part1.blogspot.co.uk/2012/11/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowy burger z taką wspaniałą bułą to jest TO :-)

    OdpowiedzUsuń