środa, 14 listopada 2012

Chai Latte


 ...czyli kawa czy nie kawa? 
No właśnie- z kawą nie ma nic wspólnego. Jest to napój na bazie herbaty liściastej, świeżych przypraw i spienionego mleka. Tradycyjna azjatycka receptura. 
Chai to herbata a latte to mleko a nie rodzaj kawy- jako miłośniczka kawy latte nie do końca byłam tego świadoma- aż do momentu gdy we włoskiej kawiarni poprosiłam o "latte" i dostałam... szklankę mleka :)




 

 
Składniki:
Do przygotowania chai latte jalepiej wykorzystać świerze, niemielone przyprawy:
goździki,
cynamon (laski)
kardamon
imbir (kilka pmy dlasterkó)
herbata liściasta
woda
cukier
mleko 
Źródło: "Kawa- sekrety baristy" 

W małym rondelku należy zagotowac wodę z przyprawami. Po kilku minutach gotwania należy odstawić ganruszek, dodać herbatę i trzymać pod przykryciem przez 2-3 minuty, słodzimy. Po upływie tego czasu napój nalezy odcedzić i dopełnić spienionym mlekiem w proporcji ok. pół na pół.



5 komentarzy:

  1. Herbata z mlekiem kojarzy mi się z bawarką, której nie znoszę, ale może w innym wydaniu polubię??
    Pędzę już do Ciebie na szklaneczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przez dlugi czas unikalam kontaktow z chai latte - bo jakze to, herbata z mlekiem? A potem sprobowalam. I zakochalam sie w jej smaku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, ale mam ochotę na taką kawę :D Prezentuje się bosko, a jak czytam listę składników... Magia smaków i aromatów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o kurcze, a na zdjęciu wygląda zupełnie jak kawa i pierwsze moje skojarzenie 'ooo kawa z chilli i cynamonem' hah! :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja się do herbaty z mlekiem przekonać nijak nie mogę. Próbowałam w wielu różnych kombinacjach - to jednak nie dla mnie. Ale wygląda ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń