poniedziałek, 26 listopada 2012

Limonkowe tartaletki


Składniki
 Spód:
150 g kruchych ciasteczek (np. pełnoziarniste herbatniki lub digestive)
80-100 g miękkiego masła
łyżeczka miodu

Nadzienie:
sok wyciśnięty z 3 świeżych limonek
120 ml mleka skondensowanego
120 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
łyżeczka cukru
 


Ciasteczka należy zmielić (np. przy pomocy blendera), aż będą zupełnie sypkie. Dodajemy do tego rozpuszczone masło oraz miód. Mieszamy dokładnie i nakładamy do foremek na tartaletki (starcza na ok. 6 porcji). Wypełniamy foremki dokładnie ugniatając zgodnie z ich kształtem. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę.

W mięszyczasie przygotowujemy wypałnienie. Mieszamy w misce sok z limonek, mleko oraz śmietankę. Ubijamy mikserem przez ok. 2-3 minuty aż masa zacznie gęstnieć.
Nakładamy do tartaletek wyjętych uprzednio z foremek.
Ponownie umieszczamy w lodówce na ok. godzinę. Wierzch można udekorować startą gorzką czekoladą lub odrobiną bitej śmietany.




 

czwartek, 22 listopada 2012

Ciepłe lody



Każdy je pamięta z dzieciństwa! W czekoladzie, bez, z posypką. Na długiej przerwie w szkole...
Teraz mamy murzynki, czy jak kto woli pinaki w czekoladzie. To jedna z moich niewielu prawdziwych słabości... Prędzej czy później musiałm przymierzyć się do wykonania ich w domu. To pierwsza wersja, ale już mam w zanadrzu kombinację z kolorami, polewami itp...

Wykonanie naprawdę jest bardzo proste, ja użyłam tylko dwóch składników (to lubię!), posiłkowałam się różnymi wpisami na ten temat w internecie, które są w znacznej mierze bardzo podobne. Głównie co do schematu wykonania wskazówki czerpałam stąd.



Składniki:
2 duże białka jaja kurzego
filiżanka cukru
2 łyżki wody

Dodatkowo: 
6 wafelków do lodów
posypka cukrowa



Białka z cukrem i wodą miksujemy w metalowej lub szklanej misce przez około minutę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i uzyskają wstępnie gładką konsystencję. W międzyczasie zagotowujemy wodę w garnku, po czym miskę z białkami umieszczamy nad nią i w takiej kąpieli wodnej miksujemy przez kolejne ok. 10 minut. Choć właściwa konsystencja zostanie osiągnięta po kilku minutach, nie należy przerywać miksowania, gdyż dopiero po wskazanym czasie białka osiągną odpowiednią temperaturę i całkowicie się zetną.

Po zdjęciu z kąpieli wodnej przygotowujemy rękaw cukierniczy, który napełniamy masą i wyciskamy do foremek waflowych. Podanych składników powinno nam wystarczyć na wykonanie 5-6 lodów.
Można je posypać posypką lub polać czekoladą- ale ta wersja już wkrótce :)

Przechowujemy w lodówce.




wtorek, 20 listopada 2012

Błękitne galaretki w czekoladzie



Coś szybkiego, coś słodkiego.
Składników aż...2!

Składniki:

100 g gorzkiej czekolady
galaretka owocowa ( u mnie niebieska)

Ponadto: silikonowe foremki do pralinek


Rozpoczynamy od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Kiedy jest już płynna możemy przy pomocy pędzelka smarować nią wewnętrzne brzegi foremek do pralinek. Odstawiamy do wystygnięcia i stwardnienia. Można czynność powtórzyć, ale ja zawsze stosuję tylko jedną za to grubszą warstwę. Zostawiamy ok. 1/4 czekolady na wykończenie.

W międzyczasie przygotowujemy galaretkę (ja zużyłam 1/3 opakowania) o dowolnym smaku i kolorze- u  mnie niebieska. Kiedy galaretka jest ostudzona i delikatnie ścięta, napełniamy nią wnętrze czekoladek. Ponownie odstawiamy, aby galaretka ścięła się do końca. 

Następnie smarujemy wierzch czekoladek (przykrywamy galaretkę) pozostałą  częścią czekolady. Po kilkunastu minutach w lodówce galaretki powinny  być gotowe do wyciągnięcia z foremek.




poniedziałek, 19 listopada 2012

Bułeczki drożdżowe z serem





Składniki:

300 ml ciepłego mleka
500 g mąki pszennej
łyżka miodu
1/3 kostki masła (miękkiego)
1 jajko
pół łyzeczki soli
2-3 łyżki cukru
opakowanie suchych drożdży (9g)






Nadzienie serowe:
300- 400 g zmielonego na gładką masę sera białego
1 żółtko
łyżeczka masła
kilka kropli aromatu waniliowego
2 łyżki cukru

Bułeczki przygotowałam metodą "maszynową" czyli przy pomocy maszyny/automatu do wypieku chleba. Zawsze posługuję się nią w celu wyrobienia ciasta drożdżowego. Pozostawiam też w niej ciasto do wyrośnięcia.

Wszystkie składniki (pamiętając o kolejności: najpierw mleko, potem mąka i pozostałe) umieszczam w maszynie i ustawiam program do wyrabiania ciasta. Można oczywiście zagnieść wszystkie składniki ręcznie, bądź przy pomocy innego "wspomagacza"- podobno mikser też się sprawdza, choć sama nigdy nie próbowałam.

Wyrobione ciasto powinno wyrosnąć tak, aby conajniej podwoić swoją objętość.
Kiedy jest już gotowe przekładamy na stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Rozwałkowujemy ciasto i przy pomocy szerokiej szklanki/kubka/salaterki wykrawamy okrągłe bułeczki. Na środku każdej z nich robimy wgłębienie na serowe nadzienie (ja zrobiłam to przyciskając dno kieliszka do środka bułeczki).

Następnie przygotowujemy nadzienie mieszając (miksując) składniki. Napełniamy nim wgłębienia w bułeczkach. Ja użyłam do tego szprycy cukierniczej. Nadziane bułeczki smarujemy jajkiem lub mlekiem i wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.



piątek, 16 listopada 2012

Burbonki


Składniki:
60 g masła
50 g cukru brązowego
1 łyżka miodu
110 g mąki pszennej
15 g kakao
1/2 łyżeczki sody

Nadzienie:
50 g masła
60 g cukru pudru, przesianego
łyżeczka kakao
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Źródło: "Kawa. Sekrety baristy"


Ciasteczka są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. Nie potrzebujemy wielu skomplikowanych skladników. Polecam!

Rozpoczynamy od nagrzania piekarnika od 160 stopni.
Masło i cukier ucieramy na puszystą masę po czym dodajemy miód.
W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z sodą i kakao, a następnie wsypujemy do masy i mieszamy. 
Kolejnym krokiem jest zagniecenie całej masy tak, aby powstało zwarte, elastyczne ciasto, które należy rozwałkować (najlepiej od razu na blasze wyłożonej pergaminem) na grubość ok. 5 mm.
Pieczemy 15-20 minut.
Po wyjęciu ciasto kroimy na takiej samej wielkości prostokąty (zanim stwardnieje) i układamy na kratce do wystygnięcia.

Przygotowujemy nadzienie: masło ucieramy aż zmięknie, następnie dodajemy cukier, kakao i kawę. Ucieramy do chwili powstania gładkiej masy. Możemy ją nałożyć na ciasteczka przy pomocy szprycy z cienką końcówką. Sklejamy masą po dwa ostudzone ciasteczka.




środa, 14 listopada 2012

Chai Latte


 ...czyli kawa czy nie kawa? 
No właśnie- z kawą nie ma nic wspólnego. Jest to napój na bazie herbaty liściastej, świeżych przypraw i spienionego mleka. Tradycyjna azjatycka receptura. 
Chai to herbata a latte to mleko a nie rodzaj kawy- jako miłośniczka kawy latte nie do końca byłam tego świadoma- aż do momentu gdy we włoskiej kawiarni poprosiłam o "latte" i dostałam... szklankę mleka :)




 

 
Składniki:
Do przygotowania chai latte jalepiej wykorzystać świerze, niemielone przyprawy:
goździki,
cynamon (laski)
kardamon
imbir (kilka pmy dlasterkó)
herbata liściasta
woda
cukier
mleko 
Źródło: "Kawa- sekrety baristy" 

W małym rondelku należy zagotowac wodę z przyprawami. Po kilku minutach gotwania należy odstawić ganruszek, dodać herbatę i trzymać pod przykryciem przez 2-3 minuty, słodzimy. Po upływie tego czasu napój nalezy odcedzić i dopełnić spienionym mlekiem w proporcji ok. pół na pół.



poniedziałek, 12 listopada 2012

Bułki hamburgerowe

Składniki:
500 g mąki pszennej
350 ml ciepłego mleka
2 łyżki roztopionego i schłodzonego masła
opakowanie suchych drożdży- 7 g
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
2 łyżki mleka w proszku
 



Bułeczki przygotowuję w maszynie do wypieku chleba. najpierw należy umieścić w niej mleko, a następnie mąkę i resztę składników. Używamy programu do wyrabiania ciasta. Oczywiście, można się obejść bez maszyny i wówczas wyrabiamy składniki ręcznie.

Po wyrobieniu i wyrośnięciu ciasta formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blasze. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut. Następnie smarujemy wierzch bułek mlekiem, posypujemy sezamem i władamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni. Pieczemy przez około 25 minut. Kroimy i "nadziewamy" dopiero, gdy wystygną.





wtorek, 6 listopada 2012

Muffinki z guinnessem




Składniki:

szklanka mąki pszennej
3 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
90 ml guinnessa
1/3 szklanki brązowego cukru
ok. pół tabliczki gorzkiej czekolady lub pół szklanki drażetek czekoladowych
szczypta soli
75 g roztopionego i schłodzonego masła
 
200 ml śmietanki 30 lub 36 %
łyżeczka cukru pudru



Wykonanie:
W jednym naczyniu łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao a w drugim masło, jajko oraz piwo. Następnie łączymy ze sobą zawartość obu naczyń. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy pokruszoną czekoladę lub dropsy czekoladowe przeznaczone do pieczenia. 
Tak przygotowaną masę nakładamy do papilotek na muffinki i wstawiamy do piekarnika na około 20-25 minut do temperatury ok. 180 stopni.
Kiedy muffinki są już wyjęte z piekarnika i ostudzone, można udekorować je bitą śmietaną, którą należy ubić na sztywno z odrobiną cukru pudru.  Nakładać na babeczki za pomocą szprycy.
Gotowe muffinki można ozdobić dowolną posypką (u mnie srebrne kuleczki cukrowe).