środa, 25 lipca 2012

Czekoladowe babeczki z malinami





Składniki:
200 g mąki
70 g cukru
2 łyżki kakao
150 ml mleka 
pół kostki miękkiego masła
tabliczka gorzkiej czekolady (pokruszona)
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szklanka malin 

W jednym naczyniu łączymy i mieszamy składniki suche a w drugim mokre (mleko, jajka, masło). maliny zostawiamy na koniec. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą i mieszamy chwilę- można użyć miksera na niewysokich obrotach. 
Przygotowujemy papilotki na babeczki. Na spodzie każdej z nich kładziemy 3-4 maliny a następnie zalewamy masą z ciasta. Na wierzchu babeczki również układamy maliny (jedną lub więcej).
Babeczki wkładamy do piekarnika na około 20-25 minut. Powinny się wygrzewać w temperaturze ok. 170-180 stopni.
Gotowe babeczki można posypać cukrem pudrem.








8 komentarzy:

  1. Porywam kilka a najlepiej całość... :):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe połączenie w małej muffince. Pysznie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  3. coś dla mnie :) zaraz będę na jedną!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam malinowe z białą czekoladą teraz czas na połączenie z czekoladą gorzką :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie się prezentują, maliny lubią współpracować :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ładniejsze niż u Nigelli ;)apetycznie się puszą ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. to są muffinki bez jajek?
    Śliczne i bardzo apetycznie wyglądają:))

    OdpowiedzUsuń