czwartek, 6 grudnia 2012

Cisteczka podwójnie czekoladowe






Kruche ciasteczka z kakao i dużymi kawałkami czekolady. Gotowe w mniej niż pół godziny...
 To lubię!

Składniki:

120 g masła
1/3 szklanki cukru
150 g mąki
pół łyżeczki sody
szczypta proszku do pieczenia
1-2 łyżki kakao
łyżka gęstego jogurtu naturalnego
70 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki

Z podanych składników otrzymacie ok. 20-25 ciasteczek o średnicy ok.4 cm



Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, sodę, proszek i kakao. Ucieramy, aż masa będzie jednolita. Można też na tym etapie odstawić mikser i chwilę ugniatać ciasto- po paru momentach będzie gotowe.
Przygotowujemy blachę, którą uprzednio nalezy wyłożyć pergaminem. Do ciasta dodajemy kawałki czekolady. Formujemy kulki mniej więcej wielkości śliwki lub orzecha włoskiego. Układamy na blasze nie zapominająć o odstępach pomiędzy sobą. Nie rozwałkowujemy kuleczek, gdyż pod wpływem ciepła z piekarnika masło zacznie się rozpuszczać i same przybiorą ciasteczkowy kształt.

Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu studzimy najlepiej na kratce.


5 komentarzy: