niedziela, 23 grudnia 2012

Pyszne pierniczki i wesołych świąt!


Pierniczki, pierniki i wszelkiej bożonarodzeniowej maści wypieki goszczą na wielu stronach... oststnio na taki przepis natknęłam sie na blogu motoryzacyjnym...

Ja pierniczki robię od niedawana, może trzech, czterech sezonów. Teraz nie potrafię się bez nich obejść. Są pyszne, proste, wymagają niewielu składników, a do tego można pofantazjować podczas dekorowania. Ja po raz pierwszy do dekoracji użyłam masy marcepanowej. Bardzo udane połączenie! Nie dość, że nadaje smaku to jeszcze całkiem nieźle wygląda…

Nim poniżej wpiszę składniki i instrukcję wykonania moich pierniczków, to jeszcze  przekażę Wam świąteczne życzenia:  cudnych smaków, obfitości i wszelkiej szczęśliwości!
 
 
 

 

Składniki:
150 ml płynnego miodu (użyłam naturalnego)
100 g masła
Pół szklanki cukru
Jajko
Szklanka mąki
Pół łyżeczki sody
Pół łyżeczki cynamonu
Łyżka kakao
Dwie łyżeczki mieszanki przypraw do piernika

 

W rondelku należy rozpuścić miód, masło, cukier. Po zdjęciu z ognia i przestudzeniu dodać żółtko. Następnie dodajemy pozostałe  składniki (pamiętając, aby przesiać kakao) i łączymy ze sobą. Kolejnym krokiem jest zagniecenie ciasta, dlatego należy je wyjąć z rondelka/miski i rozpocząć ugniatanie na stolnicy podsypując mąką w razie potrzeby. Masa stosunkowo szybko staje się elastyczna- jeśli ciasto byłoby zbyt klejące należy podsypać mąką. Kiedy już będzie jednolite można owinąć folią i wstawić do lodówki (na najniższą półkę) i zostawić tak przez minimum pół doby- dzięki temu ciasto dojrzeje.
Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i pozostawiamy z temperaturze pokojowej, aby odrobinę zmiękło. Kiedy już da się wałkować zaczynamy zabawę z wykrajaniem kształtów. Gotowe pierniczki układamy na blasze i pieczemy przez około 8-10 minut (w zależności od grubości i wielkości ciasteczek) w temperaturze ok. 180 stopni.
Gotowe, ostudzone pierniczki przechowujemy w zamykanym pojemniku. Są wyśmienite zaraz po upieczeniu, ale miękkości nabierają po około 10 dniach.
Smacznego!
 

5 komentarzy: