niedziela, 2 grudnia 2012

Figowo - korzenne babeczki z lekkim kremem



Składniki:

150 g mąki 
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
70 g gorzkiej czekolady w kawałkach
ok. 8-10 suszonych fig
łyżeczka kakao
łyżeczka mieszanki przypraw korzennych

Na krem:
150 ml kremówki
150 g serka mascarpone
1-2 łyżeczki cukru pudru

Posiekane pistacje do ozdoby



Babeczki przygotowujemy jak muffinki, czyli mokre składniki (mleko, olej, jajko) łączymy ze sobą w jednym naczyniu, a suche w drugim. Następnie łączymy zawartość obu naczyń i dokładnie mieszamy. Gotową masę nakładamy do papilotek i władamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni  na 15-20 minut.

Przygotowujemy krem: ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno, po czym dodajemy mascarpone i cukier poder. Miksujemy chwilę do dokładnego połączenia składników. Nakładamy krem za pomocą szprycy na ostudzone po wyjęciu z piekarnika babeczki. Wierzch można udekorować kawałkami pistacji.


6 komentarzy:

  1. świetnie, że krem jest taki lekki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe :) I oryginalne, nie widziałam takich korzenno-figowych babeczek dotychczas.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygladaja uroczo pod ta kremowa pierzynka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne :) I te pistacje, ach...

    OdpowiedzUsuń