wtorek, 22 stycznia 2013

Ciasteczka ze szprycy



Składniki:
70 g masła
50 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
starta skórka z połowy cytryny
jajko
150 g mąki 

Ponadto:
Polewa do ciast lub czekolada




Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i skórkę cytrynową, po czym mieszamy, az cukier się rozpuści.
Dodajemy jajko ciągle mieszając a następnie przesianą mąkę.
Natłuszczamy blachę (lub wykładamy papierem). Ciasto nakładamy do szprycy z szeroką tulejką i wyciskamy na blachę paski zawijane przy końcach (lub inne, dowolne kształty) długości ok. 6 cm.
Ciasteczka na blasze odstawiamy w chłodne miejsce na ok. pół godziny a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni (bez termoobiegu- 200 stopni) na środkowym ruszcie. Pieczemy ok. 12-15 minut.
Kiedy ciasteczka ostygną zanurzamy jednym końcem w polewie.




5 komentarzy:

  1. przepysznie wyglądają te zawijaski :-)
    pozdrawiam!
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wyglądają:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uroczo wygladaja z ta czekoladowa dekoracja!

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko, dzieciństwo mi się przypomniało :) Piękne te ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smaczne ciasteczka ! a zapach przy ich pieczeniu.. poezja ! pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń