piątek, 11 stycznia 2013

Mini szarlotki na razowym cieście



Składniki:

Na ciasto:
200 g mąki razowej
100 g miękkiego masła
szczypta soli
1 jajko
4 łyżki cukru
3-4 łyżki wody
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

Nadzienie

3-4 jabłka
łyżeczka cynamonu
łyżka masła
łyżka brązowego cukru
roztrzepane jajko do smarowania
cukier puder do posypania


Składniki na ciasto zagniatamy, aż masa będzie elastyczna. Jeśli jest zbyt luźne- dodajemy mąkę. Gotową masę wstawiamy do lodówki na około godzinę. 
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: jabłka kroimy w kosteczkę, dodajemy cynamon, cukier i miękkie masło; mieszamy.
Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części. Jedną z nich rozwałkowujemy i wycinamy kółka, którymi wykładamy foremki do babeczek. Do środka babeczek wkładamy farsz z jabłek. Zapełniamy tak wszystkie babeczki.
Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i ponownie wycinamy kółka, którymi szczelnie przykrywamy babeczki z farszem. Brzegi należy ze sobą dobrze połączyć.
Wierzch babeczek można naciąc w kilku miejscach.
Przed umieszczeniem w piekarniku smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Gotowe babeczki posypujemy cukrem pudrem.






5 komentarzy:

  1. Z chęcią bym jedną porwała. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczne! :) nie wiem czemu, ale kojarzą mi się z moją Babcią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. porywam kilka, są cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do przepisu wkradł się błąd - piec w temperaturze 30 stopni. Jaka powinna być prawidłowa temperatura ?
    Pozdrowienia, Aga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, dziękuję za informację. Oczywiście temperatura pieczenia to 170 stopni :) pozdrawiam!

      Usuń