poniedziałek, 12 marca 2012

Ciasto bananowe

Postanowiłam upiec ciasto według przepisu z książki "Gotuj i chudnij". Po czymś takim wyrzuty sumienia są zawsze mniejsze :). Na pewno wszyscy polubią to ciasto- jest smakowite, wilgotne i zawiera niewiele tłuszczu. Przygotowanie zajęło ok. 15 minut (plus pieczenie). Jak podają autorki książki, jeden kawałek to 180 kcal, a jeśli chcemy jeszcze bardziej ograniczyć liczbę kalorii, cukier można zastąpić słodzikiem.



Składniki:

50 g masła
150 g brązowego cukru
2 jaja
200 g przesianej mąki
350 g dojrzałych bananów
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki soli
75 g grubo posiekanych orzechów włoskich
kilka połówek orzechów do dekoracji


W dużej misce ucieramy masło z cukrem na lekką, puszystą masę. Stopniowo wlewamy lekko roztrzepane jajka. Następnie dodajemy rozgniecione palcami banany i miksujemy wszystkie składniki. Powoli dodajemy mąkę, sól sodę i proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy. Gotową masę przekładamy na blachę i dekorujemy połówkami orzechów. Pieczemy 1 godz. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Pieczemy na złoty kolor.





 

4 komentarze: