poniedziałek, 14 stycznia 2013

Ciasteczka orzechowe







Składniki:

150 g mielonych orzechów laskowych
50 g mąki pszennej
25 g miękkiego masła
łyżka soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru
pół łyżeczki cynamonu
łyżka kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko


Ponadto:
cukier puder do obtaczania ciastek









Ciasteczka są proste (jak wszystkie u mnie!) w wykonaniu i do tego bardzo szybkie. 
Do miski wsypujemy orzechy, mąkę, przesiane kakao, proszek, cynamon i cukier puder. Mieszamy łyżką. Następnie dodajemy masło, jajko i sok z cytryny. 
Zagniatamy składniki ręką. Trwa to dosłownie chwilę, bo składniki bardzo szybko łączą się ze sobą tworząc gotową masę. W takiej formie wkładamy ciasto do lodówki na minimum pół godziny.
Po wyjęciu formujemy z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczamy w cukrze pudrze. Układamy kuleczki na blasze do pieczenia. 
Wkładamy do piekarnika o temperaturze ok. 170-180 stopni na ok. 15-20 minut.
 W trakcie pieczenia kuleczki pękają, co daje im oryginalnie wyglądający efekt.






12 komentarzy:

  1. przepis zapisuję!;) do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno wypróbuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Musze zrobic taki i ja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie pękające są zawsze najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie banalnie proste! I z pewnoscia smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale urocze! Fantastycznie wyglądają w tej cukrowej otoczce, takie, hmm... Rustykalne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam przed chwilką:) naprawdę fajny, prosty i szybki przepis. Niestety musiałam dać więcej mąki bo wyszło mi za rzadkie ciasto.. wiesz może dlaczego? I nie popękały mi tak ładnie.. ale w smaku bardzo dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam , fajny przepis, ale następnym razem zrezygnuję z cynamonu. Zabija on smak orzechów laskowych. Wyszły mi jak na zdjęciu i ładnie popękały.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygladaja bardzo apetycznie ! :) a czy zamiast orzechów laskowych mogą być włoskie?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja zrobilam przed chwila, wyszly identyczne jak na Twoim zdjeciu choc troche zmodyfikowalam przepis. Jako ze nie mialam orzechow dalam mielone migdaly a zamiast soku z cytryny likier amaretto i krople aromatu migdalowego...mmmm boskie :) Pozdrawiam i Szczesliwego Nowego Roku!!!

    OdpowiedzUsuń

  11. Ciasteczka zjawiskowe, pięknie ujęte na fotach :)

    OdpowiedzUsuń