czwartek, 8 marca 2012

Churros

Churros wpadły do nas na stoły, ale oryginalnie są to szybkie przekąski sprzedawane na ulicach Meksyku, Hiszpanii, ale też Nowego Jorku. Osobiście, muszę przyznać, że nigdzie tam nie natknęłam się na te przysmaki, a do ich zrobienia zainspirowała mnie Kinga M :)
Oryginalnie podaje się je z gęstą, gorącą czekoladą lub sosem karmelowym. Ja jako sosu wykorzystałam połączenie masy krówkowej oraz gęstej śmietanki.
Ogólnie rzecz biorąc są to szybkie i proste pączki- pałeczki smażone na głębokim tłuszczu. Trochę poszperałam i do mojego churros użyłam:

Szklanka wody
50 gr masła
pół łyżeczki soli
dwie łyżki cukru
czubata szklanka mąki 
dwa jaja
szczypta cynamonu
aromat waniliowy 
cukier puder




W garnku z wodą rozpuszczamy cukier, sól, cynamon i masło. Kiedy te składniki się zagotują dodajemy mąkę i zdejmujemy z ognia. Mieszamy energicznie łyżką do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów naczynia. Musi być gęste i zwarte. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Ucieramy, aż masa będzie gładka. Ciasto należy przełożyć do szprycy (do wyciskania używamy mono wyciętej gwiazdki) i wyciskać na rozgrzany tłuszcz. Wyciskamy paski długości ok. 10 cm. Ciasto jest na tyle gęste, że można odcinać kolejne paski od szprycy nożyczkami. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Po wyjęciu z tłuszczu przełożyć na ręcznik papierowy do wyschnięcia. Oprószyć cukrem. Podawać z gorącą, gęstą czekoladą, bądź masą krówkową.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam tą bombę kaloryczną! Jeszcze gorące z cukrem...pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście pyszne, dlatego lepiej o kaloriach nie myśleć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. odkąd widziałam ten przepis w "Kuchni" ciągle się zbieram żeby go w końcu wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. ostatnie zdjęcie woła do mnie 'ugryź mnie' :)

    OdpowiedzUsuń