poniedziałek, 22 października 2012

Krem z dyni... czyli klasyka sezonu



Składniki:

ok. pół miąższu z dyni
2 ziemniaki
1 cebula
ząbek czosnku
ok. pół litra bulionu warzywnego
sól 
pieprz
curry
śmietana

Autorka: Agnieszka Kręglicka


W garnku należy zeszklić cebulę i czosnek. Następnie wlewamy bulion i wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Kolejnym krokiem jest dodanie dyni. Gotujemy ze sobą warzywa aż ziemniaki staną się miękkie. Blendujemy całość, doprawiamy curry, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze chwilę.
Można dodać śmietanę.





3 komentarze:

  1. Niby klasyka, a u każdego inna :-D Wygląda bardzo pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, klasyczne w tej zupie jest tylko to, że u każdego jest z dynią ;)
      Z grzaneczkami wygląda bardzo kusząco :)

      Usuń