środa, 3 października 2012

Tarta z kurkami

... czyli klasyka sezonu jesiennego.



Składniki:

Ciasto na tartę:
200 g mąki pszennej
pół kostki masła
pół łyżeczki soli
szczypta cukru

Składniki na nadzienie tarty:

2 szklanki kurek
150 ml śmietany
2 jajka
150 g startego żółtego sera
sól
pieprz
1,5 łyżki masła
mała cebula


Z podanych składników na ciasto zagniatamy kruchą masę. Kiedy ciasto jest już wyrobione odkładamy do lodówki na około 30 minut.
Ceblulę podsmażamy, dodajemy masło i kurki. Doprawiamy solą i pieprzem.
W tym czasie w osobnym naczyniu łączymy  roztrzepane jajka ze śmietaną i startym żółtym serem. Również doprawiamy przyprawami.
Kruche ciast rozwałkowujemy (można też je "rozlepić" palcami) na okrągłej foremce do tart. Należy starać się wyrównać je tak, aby miało jednakową grubość jednocześnie będąc możliwie cienkim.
Równomiernie nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika na około 5 minut do temperatury 185 stopni.
Po upływie tego czasu na tartę wykładamy kurki i zalewamy masą jajeczno- serową. Ponownie umieszczamy w piekarniku na około 15 minut aż tarta ładnie się przyrumieni, a jajka zetną.



8 komentarzy:

  1. Mimo, że to już klasyka, to nigdy mi się nie nudzi :-)
    Wygląda bardzo chrupiąco i świeżo :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham tarty, a te z kurkami to dla mnie bajka.
    Twoja wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tarty, ale jakoś zawsze robię te na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mama mi sprezentowała wielką paczkę mrożonych kurek, myślę, że część powędruje do tarty :)

    OdpowiedzUsuń