Składniki:
Ciasto na tartę:
200 g mąki pszennej
pół kostki masła
pół łyżeczki soli
szczypta cukru
Składniki na nadzienie tarty:
2 szklanki kurek
150 ml śmietany
2 jajka
150 g startego żółtego sera
sól
pieprz
1,5 łyżki masła
mała cebula
Z podanych składników na ciasto zagniatamy kruchą masę. Kiedy ciasto jest już wyrobione odkładamy do lodówki na około 30 minut.
Ceblulę podsmażamy, dodajemy masło i kurki. Doprawiamy solą i pieprzem.
W tym czasie w osobnym naczyniu łączymy roztrzepane jajka ze śmietaną i startym żółtym serem. Również doprawiamy przyprawami.
Kruche ciast rozwałkowujemy (można też je "rozlepić" palcami) na okrągłej foremce do tart. Należy starać się wyrównać je tak, aby miało jednakową grubość jednocześnie będąc możliwie cienkim.
Równomiernie nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika na około 5 minut do temperatury 185 stopni.
Po upływie tego czasu na tartę wykładamy kurki i zalewamy masą jajeczno- serową. Ponownie umieszczamy w piekarniku na około 15 minut aż tarta ładnie się przyrumieni, a jajka zetną.
Z podanych składników na ciasto zagniatamy kruchą masę. Kiedy ciasto jest już wyrobione odkładamy do lodówki na około 30 minut.
Ceblulę podsmażamy, dodajemy masło i kurki. Doprawiamy solą i pieprzem.
W tym czasie w osobnym naczyniu łączymy roztrzepane jajka ze śmietaną i startym żółtym serem. Również doprawiamy przyprawami.
Kruche ciast rozwałkowujemy (można też je "rozlepić" palcami) na okrągłej foremce do tart. Należy starać się wyrównać je tak, aby miało jednakową grubość jednocześnie będąc możliwie cienkim.
Równomiernie nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika na około 5 minut do temperatury 185 stopni.
Po upływie tego czasu na tartę wykładamy kurki i zalewamy masą jajeczno- serową. Ponownie umieszczamy w piekarniku na około 15 minut aż tarta ładnie się przyrumieni, a jajka zetną.
Mimo, że to już klasyka, to nigdy mi się nie nudzi :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo chrupiąco i świeżo :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Kocham tarty, a te z kurkami to dla mnie bajka.
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda przepysznie!
tarta pyszności! :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńaż mi zapachniało :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty, ale jakoś zawsze robię te na słodko :)
OdpowiedzUsuńMama mi sprezentowała wielką paczkę mrożonych kurek, myślę, że część powędruje do tarty :)
OdpowiedzUsuń