środa, 10 października 2012

Rogaliki drożdżowe



Składniki:

500g mąki pszennej
280 ml ciepłego mleka
2 roztrzepane jajka
1/4 kostki miękkiego masła
opakowanie suchych drożdży
pół łyżeczki soli
2 łyżki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
10 łyżeczek powideł


Z podanych składników należy zagnieść ciasto. Ja do tego wykorzystałam maszynę do chleba  programem do wyrabiania ciasta, pamiętając o umieszczeniu w maszynie najpierw mokrych, a następnie suchych składników. 
Kiedy ciasto zostało już wyrobione i wyrosło, ponownie należy je zagnieść (pozbawiając powietrza) i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto należy rozwałkować aby przybrało okrągły kształt. Następnie dzielimy je na części tak jak na zdjęciu.



Przy krótkim boku każdego trójkąta układamy czubatą łyżeczkę dowolnego nadzienia (u mnie powidła śliwkowe). 
Kolejnym krokiem jest zwinięcie rogalika od krótkiego boku w kierunku wierzchołka każdego trójkąta. Tak zrolowane rogaliki układamy na blasze. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można posypać płatkami migdałów.
Rogaliki pieczemy w temperaturze 190-200 stopni do momentu aż rogaliki mocno się zarumienią (około 15-20 minut).




6 komentarzy:

  1. Śliczne, poproszę jednego rogalika:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniaam! całe wieki nie jadłam takich drożdżowych rogalików.

    OdpowiedzUsuń
  3. są przecudne, pierwsze takie robiłam z siostrą wiele lat temu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. płatki migdałów zdobią je niesamowicie, mmm.. porywam jednego! :)

    OdpowiedzUsuń