piątek, 5 października 2012

Muffiny kajmakowe



Składniki:

2 szklanki mąki
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
2 jajka
szklanka mleka
pół szklanki oleju
4 łyżki kefiru
pół puszki gotowej masy kajmakowej lub krówkowej



Tradycyjnie jak to przy przygotowywaniu muffinek bywa-w jednym naczyniu łączymy ze sobą składniki suche, a w drugim mokre (jajka, mleko, olej, kefir). Następnie zawartość obu naczyń łączymy i mieszamy. Wystarczy mieszać za pomocą łyżki, nie trzeba miksować.

Przygotowujemy formę do muffinek lub/i papilotki. Napełniamy ciastem do około 1/4 wysokości papilotki, po czym nakładamy czubatą łyżeczkę masy kajmakowej i następnie przykrywamy ciastem. Postępujemy tak ze wszystkimi babeczkami. Wkładamy do piekarnika na około 20 minut do temperatury 190-200 stopni. Gotowe i ostudzone można posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. muszą być przepyszne z masą kajmakową:)

    OdpowiedzUsuń
  2. narobiłaś mi smaka, a Ty wiesz jak ja lubię muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro będę robić, pozdrawiam i zapraszam do mnie:
    Www.warmiaczka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń