wtorek, 21 lutego 2012

Serowe oponki

Ciąg dalszy sezonu pączkowego. Tym razem oponki serowe. Wyglądają jak amerykańskie doughnuts, ale te drugie nie mają sera. Do naszych oponek dodajemy tyle samo sera białego, ile mąki.

Składniki:
500 gr sera białego
500 gr mąki pszennej
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
czubata łyżeczka sody
3 jajka
pół łyżeczki soli
4 łyżki kwaśniej śmietany lub maślanki

Cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa, posypki kolorowe

Ser powinien być zmielony. Jajka powinniśmy osobno utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Kiedy są już gotowe dodajemy do mąki i pozostałych składników.Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie. Następnie rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wykrawamy koła. Na środku każdego z nich robimy mniejszą dziurkę (ja to robię przy pomocy naparstka). Te małe kuleczki ze środka również smażę- wychodzą z tego takie mini pączusie. Oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, a po wyjęciu osuszamy je na ręczniku papierowym. Ja swoje oponki oblałam polewą czekoladową oraz kolorową posypką. Smakują wyśmienicie również z cukrem pudrem.





Pączki

Jako, że "sezon pączkowy" w pełni, podaję i ja przepis na pączki mojej mamy.


Składniki:
ok. 3 szklanki mąki (500 gr)
5 łyżek cukru
4 żółtka
pół kostki miękkiego masła
250 ml ciepłego mleka
ok. 7-9 gr suchych drożdży
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
powidła do wypełnienia środka

Ja się z pączkami nie pieszczę i wyrabiam w automacie do chleba... Wszystkie składniki łączą się w maszynie i ciasto pięknie się wyrabia i wyrasta. Gdy masa dotyka szybki, wyjmuję, formuję pączki (rozwałkowujemy ciasto, wycinany kółka szklanką, na środek kładziemy łyżeczkę dżemu i "zamykamy pączka"). Odstawiamy na ok. 20 minut do podrośnięcia.

Rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucony pączek musi szybko wypłynąć na wierzch- wtedy wiemy, że tłuszcz jest wystarczająco gorący. Zmniejszamy ogień, aby nie spalić pączków i wrzucamy jeden po drugim. Każdą stronę smażymy na złoty kolor. Wyjęte pączki osuszamy na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu możemy posypać cukrem-pudrem.



Racuchy z sosem miodowo-cynamonowym


Te placuszki wykonuję zawsze, gdy nie mam pomysłu na obiad. One wychodzą zawsze, jest to wersja bez drożdży, zatem są też szybkie. Sos zazwyczaj wykonuję taki, jakie składniki mam pod ręką. Czasem są to smażone banany, czasem jabłka, a w najprostszej wersji (wcale nie mniej smacznej!) posypuję cukrem pudrem lub dodaję odrobinę śmietanki.

Składniki:
ok. 2 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki maślanki lub kefiru
łyżeczka sody
cztery łyżki cukru
jedno dużej lub dwa małe jajka
cukier waniliowy
pół łyżeczki soli

Na polewę:
dwa jabłka pokrojone w kostkę
łyżka masła
dwie łyżki miodu
łyżeczka cynamonu
łyżka cukru
pół cytryny
gęsta śmietana




Składniki mieszamy ze sobą. Po połączeniu smażymy tak jak placki ziemniaczane.
Sos przygotowujemy na patelni: Na masło wrzucamy pokrojone w kostkę jabłka, dodajemy miód, cynamon, cukier oraz ok. łyżkę wyciśniętego soku z cytryny. Mieszamy, po ok. dwóch minutach sos jest gotowy. Polewamy racuszki. Dodatkowo na każdy z nich można położyć łyżkę gęstej śmietany.


Makaron rigatoni w sosie serowym z warzywami lub (i) boczkiem

Przygotowuję dwie wersje tego dania. Jedna wegeteriańska oraz z boczkiem dla mojej mięsożernej połówki. Makaron jakiego używam to rigatoni czyli grube rurki, ale może być też penne lub inny. Makarony są dobre zawsze i wszędzie, a do tego proste.

Makaron rurki (rigatoni lub penne)
20 dag pieczarek
1 duża cebula
ok. 10 pomidorków koktajlowych
świeża bazylia
świeża natka pietruszki
150 ml śmietanki 12 lub 18%
pół szklanki mleka
100 gr tartego żółtego sera lub tartej mozzarelli
100 gr sera pleśniowego (np. lazur)
dla mięsożerców: ok. 10 plasterków boczku
sól
pieprz



Makaron gotujemy al dente. Na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę (jeśli robimy wersję non-vegetarian, dodajemy pokrojony w paski boczek), następnie wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki oraz połówki pomidorów. Chwilę podsmażamy, aż pieczarki lekko zmiękną- po czym zdejmujemy z ognia.
Przygotowanie sosu:
W rondelku rozpuszczamy sery wraz ze śmietanką i mlekiem, po połączeniu się składników wlewamy sos do warzyw i mieszamy z makaronem. Dodajemy grubo siekaną natkę pietruszki oraz bazylię. Sól i pieprz do smaku.

poniedziałek, 20 lutego 2012

Drożdżówki z kruszonką i dżemem malinowym

Te bułeczki wyszły idealnie. Są puszyste, miękkie i pachnące. Dumnie wyrosły. Do nadzienia użyłam dżemu malinowego, ale można użyć jakiegokolwiek innego, a w sezonie owocowym idealne będą jagody, truskawki, świeże maliny i inne.







Do przygotowania potrzebujemy:

300 ml ciepłego mleka
500 gr mąki
1/4 stopionej kostki masła
4 łyżki cukru
2 jajka
łyżeczka soli
dwie łyżki miodu
ok. 12 gr suchych drożdży
 1/4 słoiczka dżemu

Na kruszonkę:
ok. pół szklanki mąki
1/4 kostki miękkiego masła
cukier waniliowy
3 łyżki cukru (najlepszy brązowy)

Tak jak w pozostałych przepisach, tak i w tym korzystam z maszyny do chleba, aby wyrobić ciasto. Można też wyrobić składniki mikserem. Po zakończeniu programu i wyrośnięciu, formuję okrągłe bułeczki i układam na blasze. W środku wyciskam dziurkę (jak na zdjęciu) np. przy pomocy spodu kieliszka. W tę dziurkę nakładam łyżeczkę dżemu (który w trakcie pieczenia smakowicie się po bułeczkach rozleje).
Następnie smaruję bułeczki mlekiem i posypuję kruszonką (składniki na kruszonkę zagnieść w palcach).
Odstawiamy na ok. 20 minut. Następnie wkłądamy do piekarnika o temperaturze 220 stopni. Bułeczki są pysznie gotowe po 20-25 minutach.

Bułeczki pszenne 2



Oto idealne bułki na śniadanie. Puszyste, proste i smaczne. Można je wykonać z mąki pszennej lub wieloziarnistej, bądź też pomieszać te dwa rodzaje (ja często tak właśnie robię).

Podaję przepis na wykonanie w maszynie do chleba, ale oczywiście można te bułeczki przygotować łącząc i wyrabiając składniki w misce przy pomocy miksera (sprawdzone! działa!) lub siły własnych rąk lub swojej silniejszej połowy :)
Do wykonania potrzebujemy:

300 ml ciepłej wody
500 gr mąki
 łyżka miodu
dwie łyżki oliwy z oliwek
łyżka cukru
łyżeczka soli
czubata łyżka miękkiego masła
opakowanie suchych drożdży (7 gr)

Składniki umieszczam w maszynie i wyrabiam za pomocą programu "dough". Po zakończeniu programu formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce i zostawiam na około 30 minut do dalszego wyrośnięcia. Następnie przy pomocy noża robię "przedziałek" i po ok. 25 minutach wyjmuję gotowe bułeczki z piekarnika!

środa, 15 lutego 2012

Tarta na cieście francuskim z serami i pomidorami

Ta tarta jest pyszna. Pierwszy raz przygotowywałam tartę na cieście francuskim, które z powodzeniem zastępuje kruche- i co ważne: jest szybsze w przygotowaniu (mówię oczywiście o kupionym w sklepie gotowym kawałku :). Jestem wegetarianką, więc przygotowałam tartę w połowie wegetariańską z pomidorkami koktajlowymi a w połowie z szynką parmeńską dla mojej mięsożernej połówki.





Oto, co potrzebujemy do wykonania tarty:

Kawałek gotowego ciasta francuskiego
100 ml śmietany 18%
ser mozzarella (w kawałkach, tarty)
100 gr sera zółtego tartego- można też zastąpić parmezanem lub fetą
100 gr sera ricotta (lub twarogu)
dwa jajka
ok. 10 pomidorków koktajlowych
4-5 plastrów szynki parmeńskiej
sól
pieprz
suszone oregano
świeża bazylia do dekoracji

Najpierw przygotowujemy ciasto. Przed pieczeniem tarty, należy "podpiec" samo ciasto. Przed włożeniem do piekarnika brzegi ciasta należy postawić, aby środek tarty nie wypłynął. Wkładamy samo ciasto do piekarnika na ok. 10 minut. Ciasto francuskie ma to do siebie, że bardzo się podnosi, dlatego by środek pozostał płaski można co jakiś czas otworzyć piekarnik i "uklepać" widelcem lub położyć coś ciężkiego: ja pomogłam sobie naczyniem żaroodpornym. Po 10 min wyjmujemy ciasto.
Przygotowujemy "wkład" tarty: mieszamy wszytstkie sery, śmietankę, jaja oraz dodajemy sól, pieprz i suszone oregano. Miksujemy składniki blenderem. Taką masę wylewamy na ciasto francuskie. Połowę tarty możemy udekorować połówkami pomidorków koktajlowych a drugą połowę szynką. Pieczemy przez ok. 25 minut. Po upieczeniu hojnie przyozdabiamy świeżą bazylią.